Kremowa zupa z groszku i szpinaku

Tak, zbliżają się święta. Dlatego na przekór warto przygotować coś zielonego, świeżego i pełnego witamin, których nam teraz w tym sezonie brakuje. Ta zupa to bardzo dobry pomysł dla tych, którzy nie lubią szpinaku. Ma piękny, soczyście zielony kolor i jest naprawdę pyszna. 

 

Składniki:

  • 1,5 l bulionu  warzywnego 
  • 3 duże ziemniaki lub kilka mniejszych
  • 100-150 g świeżego szpinaku 
  • jedno małe opakowanie mrożonego groszku
  • sól i pieprz
  • do podania: oliwa, śmietanka i świeża mięta, grzanki

Do bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 15-20 minutach wrzucamy mrożony groszek. Gotujemy kilka minut i dorzucamy świeże liście szpinaku, po minucie wyłączamy i miksujemy całość blenderem na gładki krem. Jeżeli przeszkadzają wam skórki z groszku, przetrzyjcie jeszcze zupę przez sito. Doprawiamy solą i pieprzem według własnych preferencji, podajemy z listkami mięty, ze śmietanką lub oliwą, idealne będą również grzanki. Dodatkowa porada: jeżeli przygotowujecie bulion do tej zupy, możecie również oprócz ziemniaków wykorzystać ugotowane białe warzywa z bulionu – korzeń selera i pietruszki, żeby zupa nie była zbyt gęsta, wystarczy użyć mniej ziemniaków.