Wędzone wegetariańskie chilli

To danie jest bardzo rozgrzewające, idealne na jesień i zimę, pełne sezonowych warzyw i bardzo ciekawych dodatków. Zdecydowanie nie brakuje tu mięsa – będzie smakowało nawet zatwardziałym mięsożercom. Warto przygotować je w dużym garnku – czas przygotowania jest długi, ale starczy spokojnie na kilka dni. Można podawać z ryżem, pieczywem, lub ziemniakami, dla złagodzenia ostrości polecam kleks jogurtu lub gęstej śmietany. Inspirowane przepisem Jamiego Olivera. 

Składniki:

  • 3 papryki (mogą być w różnych kolorach)
  • 2 duże bataty
  • 3 puszki krojonych pomidorów
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1-2 papryczki chili (można użyć też w proszku)
  • 2 cebule
  • 1 czubata łyżeczka kuminu (nie mylić z kminkiem)
  • 2 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 2 czubate łyżeczki kakao w proszku
  • 3 czubate łyżeczki masła orzechowego
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sól do smaku
  • do podania: jogurt lub śmietana i świeża kolendra
  • pasujące dodatki: ziemniaki, ugotowany ryż, pieczywo

 

 

Zaczynamy od krojenia wszystkich warzyw – papryka w kostkę, batat w półplastry, cebula w piórka. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, jak się zeszkli dodajemy przyprawy – kumin i wędzoną paprykę i posiekane chili. Po chwili wrzucamy paprykę i bataty, oraz masło orzechowe i kakao – dokładnie mieszamy, bo może się przypalić! Dusimy same warzywa pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 minut. Teraz wrzucamy dwie puszki fasoli – razem z zalewą – oraz trzy puszki pomidorów. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. godzinę, aż warzywa będą miękkie, co jakiś czas mieszamy. Na końcu solimy do smaku i podajemy z dodatkami, lub bez.